İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Alanya / Tarihi Yerler

ALANYA KALESİ
Alanya Kalesi UNESCO Dünya Miras Alanları Geçici Listesinde yer almaktadır. Alanya Kalesi aynı zamanda ulusal ölçekte korunması gerekli kültür varlığı alanı olarak ilan edilmiştir.
Denizden 250 metreye kadar yükselen yarımada üzerindeki bir ortaçağ dönemi kalesidir.
Ancak sur içinde yer alan dokular bir çok kültürün üst üste ve iç içe geçmişliğinin izlerini de taşır. Alanya Kalesi Helenistik dönemden itibaren kesintisiz olarak içerisinde yaşanılmış bir kale yerleşmesidir.
Bugünkü görüntüsü 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılan imar faaliyetleri sonucunda ortaya çıkmış olan görüntüsüdür. Kızılkule ve Tersane gibi ünik anıtsal yapılar bu dönemde yapılmıştır. Yarımadayı çevreleyerek uzanan surlar yaklaşık 6 km dir.  Surlar üzerinde yer alan çok sayıdaki burç ve kulenin yanı sıra altı kapısı bulunmaktadır. İki iç kalesi vardır. İç kale ve Ehmedek; bunlar günümüzde müze olarak ziyaret edilen alanlardır. İçkale içerisinde bulunan sarnıçlar, sultan sarayı, koğuşlar ve bir şapel görülmesi gereken yapılardandır. Ayrıca kalenin en yüksek noktasında yer alan içkaleden sonsuz Akdeniz manzarası ve gün batımı olmazsa olmazdır. Ehmedek'te ise büyük sarnıçlar ile Helenistik dönem kapısı bulunmaktadır.  Süleymaniye Camii, Kültür ve İpek Evi, Mecveddin Sarnıcı, Gemili mescit ve Pazar Kapısı gezilmesi gereken diğer düzenlenmiş mutlaka görülmesi gereken alanlardır. Kale içerisinde yer alan Osmanlı mimari geleneği ile şekillenmiş ev ve sokaklar arasında yürümek, Alanya Kalesinin keşfedilmesi için iyi bir fırsattır.
Surlar içerisinde düzenlenerek müze haline getirilmiş bir diğer alan ise liman bölgesidir. Kızılkule ile Tersane arasında kalan alan gemi ve denizcilik teması çerçevesinde ele alınarak düzenlenmiştir. Beş katlı Kızılkule'den çevre panoraması mutlaka görülmeli, bir savunma yapısı olan Kızılkule'nin merdivenleri ve katları keşfedilmelidir. Mahalle içerisinden portakal ve diğer ağaçların arasından yürüyerek bir Selçuklu sarnıcının içinde dolaşmak ve Akdeniz kıyılarında en iyi korunmuş 13 yüzyıl Tersanesine ulaşmak Alanya anılarınız arasında en çok aklınızda kalan olacaktır.

KIZILKULE
1226 yılında Sultan Keykubat tarafından limanın korunması amacıyla yaptırılmıştır. Sekizgen planlı kulenin yüksekliği 33metre, çapı 29 metredir; 85 basamaklı taş merdivenle çıkılır Kulenin ortasındaki sarnıç su ihtiyacını karşılamak üzere yapılmıştır. Kızılkule'nin birinci katında uzanan sur içi yürüme yolu ise Ehmedek bölümüne uzanan bir yoldur. Kızılkule anıt yapı olarak gezilebilmekte farklı zamanlarda ise geçici sergilere ev sahipliği yapmaktadır. 

TERSANE
1228 yılında Sultan Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Kemerli beş gözden oluşan tersanenin denize bakan cephesi 56,5 metre, derinliği 44 metredir. Daha önce Karadeniz kıyısında bir tersane yaptıran Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat, Alanya Tersanesi ile “iki denizin sultanı” unvanını almıştır ve o dönemde Venedig ile ticaret anlaşmaları yapılmıştır. Tersane 1960 lı yıllara kadar Tersane olarak kullanılmıştır.

hazır emlak sitesi